„We weten dat veel Nederlanders en Belgen hier een tweede huis hebben. Het liefst zouden we tegen hen zeggen: welkom in Frankrijk! Zij hebben een band met dit land en betalen er ook belasting. Ons doel is om hen voorrang te geven.” Hoe zo’n voorkeursregeling eruit zou moeten zien, lichtte de bewindsman niet toe.
Hij liep over van de goede bedoelingen, maar kan nog niet zeggen wanneer de Franse grenzen weer opengaan. Die zijn in ieder geval tot en met 15 juni dicht. „Dat is wel de datum waarop mogelijk dingen gaan veranderen, een soort scharnierpunt. De lidstaten zijn het erover eens dat rond dit moment de eerste beperkingen in het vrije verkeer van personen moeten worden opgeheven. Half juni komt er meer duidelijkheid.” Hij voegde daar een inmiddels bekend verhaal aan toe: de toeristische sector moet het deze zomer vooral van bezoekers uit eigen land hebben.
FactorenOf er in een ander Europees land vakantie gevierd kan worden hangt van meerdere factoren af. „We moeten een evenwicht vinden tussen de gezondheidsomstandigheden, het aanjagen van de economie en het weer toestaan van vrij verkeer van personen. We hopen binnenkort perspectieven te kunnen bieden en de regels bekend te kunnen maken aan alle francofielen, of het nu Belgen, Nederlanders, of liefhebbers uit andere landen zijn.”
Ondanks dat Lemoyne geen garanties gaf, klonk hij optimistisch. „Volgens mij boeken we over het geheel genomen vooruitgang in de strijd tegen de epidemie, in de hele Europese Unie. Als dat zo doorgaat, heb ik goede hoop dat we ons weer vrij door de EU kunnen bewegen.” Hij benadrukte dat de regels voor alle Europeanen hetzelfde worden. Daarmee is het gerucht dat bepaalde landen onderling groepjes vormen en hun grenzen voor elkaar openstellen, van de baan.
Franse ministers communiceren al een paar werken erg onduidelijk en tegenstrijdig over het toelaten van buitenlandse toeristen. Gezondheidsminister Olivier Véran zei eerder dat iedereen die tot diep in juli het land binnenkomt, in quarantaine moet. Het Élysée voegde daar vervolgens aan toe dat dat alleen voor personen van buiten de Schengenzone geldt.
Lemoyne zei vorige week nog dat Frankrijk niet op buitenlandse toeristen rekent. Het land, dat twee maanden in een strenge lockdown zat, is angstig de teugels weer te laten vieren. De staatssecretaris hield ook woensdag weer een slag om de arm omdat de regering heel graag wil weten hoe het versoepelen van de regels uitpakt. De Fransen mogen weer wat meer sinds 11 mei.
Het was de tweede keer dat Europese Toerismeministers overlegden sinds het begin van de coronacrisis. Lemoyne kondigde een online platform aan waarop alle informatie over reizen binnen de Europese Unie wordt verzameld. De site moet half juni online komen.