Aangeboden door de particuliere verhuurders van Village Le Chat.

Title

www.VLC - Écuras.info


Bron : nieuwsbrief BZ  


Corona in Frankrijk


(altijd de meeste recente uitgave)29 april

Nieuws
 

Hieronder het oudere nieuws !

Bron AD, 14 okt. 


Frankrijk heeft in de strijd tegen het coronavirus de noodtoestand voor de volksgezondheid afgekondigd. De maatregel gaat zaterdag (17e)  in en gaat tot volgend jaar zomer duren is de verwachting. 


Parijs en andere grote steden, zoals Grenoble, Lille, Lyon, Toulouse en Marseille, krijgen een avondklok

Voor de coronabrandhaarden geldt een uitgaansverbod tussen 21.00 uur en 06.00 uur. De maatregel geldt voor vier weken en overtreders riskeren een boete van 135 euro. Iedereen die tijdens de avondklok toch naar buiten wil, moet daarvoor een goede reden hebben, zei president Macron vanavond.


Om de tweede golf besmettingen in te dammen, geldt er verder een beperking van het aantal mensen dat in huizen mag samenkomen. De Franse regering bestempelt de coronapandemie als een catastrofe die de volksgezondheid in gevaar brengt. Aan het begin van de coronacrisis werd ook al zo'n noodtoestand uitgeroepen.


15 juni, bron ANWB


Vanaf 1 augustus wordt het dragen van een masker verplicht in alle openbare afgesloten gebouwen. D.w.z. alle overheidsgebouwen, ziekenhuizen, postkantoren , stadhuis etc. maar ook supermarkten, winkels en eigenlijk alle gebouwen waar publiek betaald of gratis naar binnen kan.


BRON: 24/7 BZ Informatieservice / 15 juni


Zojuist is een nieuw reisadvies gepubliceerd voor Frankrijk.

Frankrijk laat weer (toeristische) reizigers toe. De in- en uitreisbeperkingen zijn opgeheven, maar het kan zijn dat u aan de grens op symptomen wordt gecontroleerd. De lokale maatregelen die genomen waren tegen de verspreiding van het coronavirus zijn ook versoepeld. Daarom is de kleurcode van het land aangepast van ‘oranje’ (alleen noodzakelijk reizen) naar ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s). U kunt op vakantie naar Frankrijk maar blijf waakzaam. Bij een nieuwe uitbraak kan de situatie lokaal plotseling veranderen. Volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op


Bron: AD / 13 juni


Franse regering meldt het nu officieel: reizen mag vanaf 15 juni weer


Wekenlang was er onduidelijkheid. Eerst zorgden de Fransen voor verwarring. Toen stapte premier Rutte op de rem. Maar nu is de kogel door de kerk: we zijn weer welkom in Frankrijk.

De Franse regering heeft officieel laten weten dat de grenzen met andere EU- en Schengenlanden maandag weer opengaan. ,,Vanaf 15 juni ’s morgens (om 00.00 uur) worden alle reisbeperkingen op de grond, in de lucht en op zee, opgeheven.’’ Dat staat in een officiële verklaring die de ministers van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken hebben uitgegeven.


Bron: Frankrijk.nl / 13 juni

Kunnen Nederlanders op vakantie in Frankrijk deze zomer?

JA! De Franse regering heeft eindelijk bekend gemaakt dat alle grensrestricties voor Schengenlanden vervallen op maandag 15 juni, vanaf middernacht. Er is geen formulier meer nodig om het land in te komen. Ook geldt er geen verplichte quarantaine voor vakantiegangers uit Schengenlanden. 


Er zijn geen ‘rode’ departementen meer op het vasteland van Frankrijk. Alleen Ile-de-France (Groot-Parijs) is aangemerkt als een ‘oranje’ zone waar een paar extra restricties gelden. 


De Franse horeca gaat weer open vanaf volgende week. Binnen in cafés en restaurants mogen er maximaal 10 gasten uit één gezelschap samen tafel zitten.


Ook de meeste pretparken gaan binnenkort weer open. Onder meer Puy du Fou, Futuroscope en Parc Astérix hebben hun heropening al aangekondigd. Disneyland Paris moet wachten tot 21 juni, want dat attractiepark ligt in een oranje gebied.


Mondmaskers (zelfgemaakt of chirurgische) worden in Frankrijk verplicht in musea en veel andere publieke plekken. Winkeliers mogen het zelf beslissen.


Bron: Nieuwsbrief Village Le Chat (30 mei )


Bonjour,


Ja! Goed nieuws! Village Le Chat mag verder open, vanaf 2 juni mogen we weer gasten ontvangen, mogen we weer zwemmen en mag de horeca open. 

Dus, een nieuwsbrief met leuke berichten.

Versoepeling : Déconfinement phase 2

Gisteren heeft de premier van Frankrijk, Edouard Philippe, tijdens een presentatie op televisie verteld hoe en wanneer de versoepeling van de corona maatregelen in zijn werk gaat. Zoals we jullie eerder al vertelde, zong het een en ander al rond.
Vanaf 2 juni gaan diverse versoepelingen in, denk hierbij aan het vrij reizen door heel Frankrijk, openstellen van allerlei sportinstellingen, openen van de horeca (beperkt in oranje gebieden) en nog veel meer.
Een verademing en veel vrijheid ineens!

Opvallend is, hele andere regels dan de afspraken die gelden in Nederland. We zijn ons nog aan het verdiepen, maar weten inmiddels dat we zowel binnen in ons restaurant, als buiten op het terras we gasten mogen ontvangen. De restricties zijn dat de tafels tenminste 1 meter uit elkaar staan, nimmer meer dan 10 personen aan een tafel mogen zitten en je moet zitten om iets te consumeren. Deze regels gelden in eerste instantie tot 22/06, daarna kan e.e.a. nog verder versoepelen.

Wij dienen onze bediening te voorzien van een mondkapje en uiteraard allerlei andere hygiëne maatregelen zijn van kracht. Voor hen die naar de toilet willen (of naar de bar lopen om te bestellen) tijdens hun verblijf in ons restaurant, moeten een mondkapje dragen. We zorgen voor een uitgebreide studie naar de regels en zullen deze toepassen, zodat een ieder zich veilig voelt in onze horeca en op het park.


LET OP: informeer vooraf of je door België heen mag rijden
Bron AD 27 mei

Frankrijk gaat de geldende coronamaatregelen vanaf volgende week versoepelen. Vanaf 2 juni gaan de campings er weer open en de Franse premier Philippe liet doorschemeren dat het land welwillend staat tegenover het openen van de landsgrenzen op 15 juni.


BRON: Telegraaf 21 mei .


Buitenlandse toeristen ontvangen, een grens kunnen passeren zonder gecontroleerd te worden: het is de liefste wens van staatssecretaris Jean-Baptiste Lemoyne van Toerisme. Hij doet alvast een handreiking naar de duizenden Nederlanders die een stulpje in zijn land bezitten en staan te popelen om naar Frankrijk te komen: zij krijgen voorrang zodra de strenge coronamaatregelen worden versoepeld. 


Lemoyne liet woensdagavond na afloop van een overleg tussen Europese ministers van Toerisme weten dat hij al die huizenbezitters niet is vergeten. „Wij voelen ons net zo verbonden met hen als zij met ons”, zei hij tegen buitenlandse journalisten. 


We weten dat veel Nederlanders en Belgen hier een tweede huis hebben. Het liefst zouden we tegen hen zeggen: welkom in Frankrijk! Zij hebben een band met dit land en betalen er ook belasting. Ons doel is om hen voorrang te geven.” Hoe zo’n voorkeursregeling eruit zou moeten zien, lichtte de bewindsman niet toe.


Hij liep over van de goede bedoelingen, maar kan nog niet zeggen wanneer de Franse grenzen weer opengaan. Die zijn in ieder geval tot en met 15 juni dicht. „Dat is wel de datum waarop mogelijk dingen gaan veranderen, een soort scharnierpunt. De lidstaten zijn het erover eens dat rond dit moment de eerste beperkingen in het vrije verkeer van personen moeten worden opgeheven. Half juni komt er meer duidelijkheid.” Hij voegde daar een inmiddels bekend verhaal aan toe: de toeristische sector moet het deze zomer vooral van bezoekers uit eigen land hebben.

Factoren

Of er in een ander Europees land vakantie gevierd kan worden hangt van meerdere factoren af. „We moeten een evenwicht vinden tussen de gezondheidsomstandigheden, het aanjagen van de economie en het weer toestaan van vrij verkeer van personen. We hopen binnenkort perspectieven te kunnen bieden en de regels bekend te kunnen maken aan alle francofielen, of het nu Belgen, Nederlanders, of liefhebbers uit andere landen zijn.”

Ondanks dat Lemoyne geen garanties gaf, klonk hij optimistisch. „Volgens mij boeken we over het geheel genomen vooruitgang in de strijd tegen de epidemie, in de hele Europese Unie. Als dat zo doorgaat, heb ik goede hoop dat we ons weer vrij door de EU kunnen bewegen.” Hij benadrukte dat de regels voor alle Europeanen hetzelfde worden. Daarmee is het gerucht dat bepaalde landen onderling groepjes vormen en hun grenzen voor elkaar openstellen, van de baan.


Franse ministers communiceren al een paar werken erg onduidelijk en tegenstrijdig over het toelaten van buitenlandse toeristen. Gezondheidsminister Olivier Véran zei eerder dat iedereen die tot diep in juli het land binnenkomt, in quarantaine moet. Het Élysée voegde daar vervolgens aan toe dat dat alleen voor personen van buiten de Schengenzone geldt.

Lemoyne zei vorige week nog dat Frankrijk niet op buitenlandse toeristen rekent. Het land, dat twee maanden in een strenge lockdown zat, is angstig de teugels weer te laten vieren. De staatssecretaris hield ook woensdag weer een slag om de arm omdat de regering heel graag wil weten hoe het versoepelen van de regels uitpakt. De Fransen mogen weer wat meer sinds 11 mei.


Het was de tweede keer dat Europese Toerismeministers overlegden sinds het begin van de coronacrisis. Lemoyne kondigde een online platform aan waarop alle informatie over reizen binnen de Europese Unie wordt verzameld. De site moet half juni online komen.18 mei / Rijksoverheid BZ - ambassade Parijs


Veel Nederlanders bezitten een tweede huis in Frankrijk. Helaas is een bezoek daaraan voorlopig niet toegestaan: niet voor vakantie maar ook niet voor onderhoud of andere niet-noodzakelijke redenen. Vanuit de ambassade kunnen geen uitzonderingen geregeld worden op de maatregelen die vooralsnog tot minstens 15 juni van kracht zijn. Wij blijven in contact met de Franse autoriteiten die waarschijnlijk begin juni bekend zullen maken of hier verandering in zal komen.


12 mei, Bron:  informatieservice.nederlandwereldwijd  

NIET NOODZAKELIJKE verplaatsingen van meer dan 100 kilometer (zoals bijvoorbeeld vakantie, tweede huis bezoeken, vrienden of familie bezoeken, een begrafenis bijwonen als u niet tot de naaste familiekring behoort) zijn niet toegestaan, tot tenminste 15 juni.


7 mei, bron AD

Frankrijk versoepelt regels heel langzaam: stranden en cafés weer open

Frankrijk gaat mogelijk vanaf volgende maand weer cafés en restaurants openen. Maar dat gebeurt alleen in gebieden waar het aantal besmettingen blijft afnemen en de ziekenhuizen de druk aankunnen. Ook stranden mogen weer open. Maar dan moeten burgemeesters er wel voor zorgen dat mensen daar afstand houden van elkaar.


,,We zoeken een evenwicht: het normale leven weer op gang laten komen én voorzorgsmaatregelen nemen’’, aldus premier Edouard Philippe. Hij maakte vandaag de plannen bekend om de quarantaine in Frankrijk te versoepelen.

Vanaf maandag gaat 80 tot 85 procent van de scholen weer open en gaat 50 procent van het openbaar vervoer weer rijden. Fransen mogen dan ook de deur weer uit, maar alleen nog binnen een straal van 100 kilometer van hun huis. Die nieuwe regels gelden drie weken, tot 2 juni. Tegen die tijd wordt bekeken of er verder versoepeld kan worden of juist niet. ,,Mogelijk kan in die volgende periode de horeca weer open’’, aldus Philippe.7 mei  Bron Frankrijk.nl  

 Tijdens de televisietoespraak vandaag, op 7 mei, bevestigde de Minister van Binnenlandse Zaken opnieuw dat een mogelijke versoepeling van het grensbeleid voor Europeanen uit Schengen-landen voorlopig moet wachten. 

Over de heropening van Franse horeca, cafés, bioscopen en uitgaansgelegenheden doet de Franse overheid pas rond 20 mei een uitspraak.

Wat betekent het dat de ‘sanitaire noodtoestand’ in Frankrijk nog tot juli duurt?

Diverse Nederlandse media schreven vorige week dat omdat de noodtoestand in Frankrijk is verlengd van 11 mei tot 24 juli, vakantiegangers niet welkom zijn tot die datum. Deze officiële ‘état d’urgence sanitaire’ zegt echter niets over de vraag of buitenlanders na 2 juni weer door Frankrijk mogen reizen. De noodtoestand verlengen is hoofdzakelijk een politieke en administratieve maatregel die ervoor zorgt dat de Franse overheid veiligheidswetten versneld mag invoeren om het virus te bestrijden. Ook is het NIET waar dat buitenlanders die Frankrijk binnenkomen verplicht twee weken in quarantaine moeten.


Zijn de Frans grenzen gesloten?

De grenzen van Frankrijk zijn gesloten voor niet-Schengen-landen en dat blijven ze tot nader order. Grenzen met andere Europese landen zijn nooit officieel dichtgegaan, maar er zijn wel strenge grenscontroles en buitenlanders mogen op het moment alleen door Frankrijk reizen om een paar specifieke redenen (zie onder). Deze grensrestricties blijven gelden tot 15 juni.


Mag je als buitenlander nog door Frankrijk reizen?

Nederlanders en Belgen die nog in Frankrijk zijn, omdat ze er een tweede huis hebben bijvoorbeeld, mogen het land verlaten. Ze moeten daarvoor een formulier invullen: de ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire‘ (ook in het Engels).  Zie voor meer informatie ook deze pagina van de Franse ambassade in Nederland. Hetzelfde geldt voor reizigers die vanuit Portugal of Spanje terug naar huis willen rijden door Frankrijk.

Nederlanders en Belgen die naar Frankrijk toe willen voor vakantie moeten nog even wachten. Volgens het hierboven genoemde formulier (International Travel Form) mogen buitenlanders alleen over Frans grondgebied reizen om een primaire woning te bereiken. Of voor het uitoefenen van een internationaal beroep.


President Macron zei op 5 mei in een live-interview op televisie dat de nieuwe regels voor reizen door Frankrijk door buitenlanders pas bekend worden na 2 juni. 


België heeft aangekondigd dat het land de grenzen gesloten houdt tot 8 juni.
Begin mei : Franse overheid info. (Google vertaald)


In toepassing van de noodtoestand tot 11 mei is reizen verboden, behalve in de volgende gevallen en alleen op voorwaarde dat ze zijn voorzien van een certificaat voor:  • Reizen tussen het huis en de plaats van uitoefening van de beroepsactiviteit , wanneer deze essentieel zijn voor de uitoefening van activiteiten die niet kunnen worden georganiseerd in de vorm van telewerk of professionele uitstapjes die niet kunnen worden uitgesteld.
  • Reizen om aankopen te doen van benodigdheden die nodig zijn voor professionele activiteiten en aankopen van basisbehoeften, inclusief gratis aankopen (distributie van levensmiddelen, enz.) En reizen in verband met het ontvangen van sociale uitkeringen en het opnemen van contant geld , in inrichtingen waarvan de activiteiten toegestaan ​​blijven.
  • Consulten en zorg die niet op afstand kunnen worden verleend en die niet kunnen worden uitgesteld; zorg voor patiënten met langdurige aandoeningen.
  • Reis om dwingende gezinsredenen , voor hulp aan kwetsbare mensen of kinderopvang.
  • Korte trips, binnen de limiet van één uur per dag en binnen een straal van maximaal één kilometer rond het huis , die verband houden met de individuele fysieke activiteit van de mensen, met uitsluiting van collectieve sportactiviteiten en de nabijheid van d 'andere mensen, ofwel wandelen met de enige mensen in hetzelfde huis, of de behoeften van huisdieren.
  • Gerechtelijke of administratieve dagvaarding .
  • Deelname aan missies van algemeen belang op verzoek van het bestuursorgaan.Bron: Nederlandse overheid 3 mei


Kunt met de auto vanuit Spanje en Frankrijk door België terugreizen naar Nederland?


Ja, men kan terug naar huis rijden indien men kan bewijzen dat men in Nederland woonachtig is. 


De  Verklaring doorreis België 


kan de grensovergang vergemakkelijken.
 

Bron : AD 1 april 13.00 uur


De Franse politie heeft in de eerste twee weken dat Fransen thuis moeten blijven wegens de coronacrisis 5,8 miljoen controles uitgevoerd en daarbij 359.000 processen-verbaal opgemaakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de meeste boetes zijn uitgeschreven omdat mensen zonder geldige redenen de deur uit zijn gegaan.

In Frankrijk zijn de maatregelen strenger dan in Nederland en er staan bij overtredingen erg hoge boetes op, mogelijk oplopend tot 3700 euro. In bepaalde gevallen kan er ook een celstraf worden opgelegd. De 67 miljoen inwoners mogen alleen de deur uit als ze een formuliertje hebben geprint en ingevuld, waarop staat aangegeven waarom ze de woning hebben verlaten. 


Bron : nieuwsbrief VLC, 12 maart


Zoals u op het nieuws heeft gehoord heeft Frankrijk haar inwoners gevraagd om de aankomende 2 weken thuis te blijven. Alleen de hoognodige dingen mogen gedaan worden zoals eten kopen, naar de dokter gaan en werken, indien dit niet vanuit de woning mogelijk is (inwoners moeten altijd een schriftelijke verklaring bij zich hebben). Frankrijk heeft ook haar grenzen gesloten sinds dinsdagmiddag 17 maart, 12 uur, voor de aankomende 30 dagen in de hoop het verspreiden van het virus te verminderen/vertragen.


Hierdoor zou u misschien de aankomende weken niet naar het park kunnen komen en zit u waarschijnlijk met vele vragen. Wij zijn momenteel aan het uitzoeken in hoeverre u als eigenaar recht hebt om naar uw eigendom binnen Europa af te reizen. De deur van de receptie is gesloten voor publiek maar via de mail of telefoon zijn wij wel bereikbaar. 

Indien u op het park aanwezig bent en er over in zit of u nu wel weer naar huis kunt gaan, daarop heeft Emmanuel Macron in zijn toespraak gezegd dat mensen indien gewenst naar huis kunnen komen.